PREČO MÁ MED VEĽMI DLHÚ TRVANLIVOSŤ?
Med je jednou z mála potravín, ktoré sa nekazia. Archeológovia v hrobkách starovekého Egypta našli med, ktorý sa dá bez problémov konzumovať. Má niekoľko zvláštnych vlastností, vďaka ktorým vydrží veľmi dlho. Obsahuje 80% cukrov, čo potláča rast mnohých mikróbov, ako sú baktérie a plesne a len 18% vody, kyseliny a tiež prírodné antimikrobiálne enzýmy produkované včelami. Je veľmi hustý, takže sa v ňom kyslík rozpúšťa len veľmi pomaly. Počas výroby medu do nektáru včely uvoľňujú enzým zvaný glukózaoxidáza. Tento pomáha pri konzervácii medu a bráni jeho predčasnému pokazeniu. Pri vyzrievaní medu vzniká peroxid vodíka, funguje ako dezinfekcia, zabraňuje rastu mikroorganizmov vo vnútri medu a podieľa sa tak na jeho antibakteriálnych účinkoch.Med má kyslý charakter, priemerné pH je 3,9, takže nepredstavuje práve ideálne miesto pre množenie baktérií. Pre niektoré baktérie je kyslé prostredie veľmi nevhodné a celkom určite bráni ich rastu. Med navyše obsahuje rôzne ďalšie látky, ako sú polyfenoly, flavonoidy, methylglyoxal (MGO), včelie peptidy a antibakteriálne látky, ktoré taktiež zosilňujú antimikrobiálne účinky medu. Vďaka týmto vlastnostiam med prakticky nepodlieha skaze. Pri správnom uskladnení si dlhodobo zachováva svoju kvalitu. Aj keď má med antimikrobiálne účinky a veľmi dlhú trvanlivosť, môže sa za určitých okolností pokaziť. Konzumácia pokazeného medu môže vyvolať tráviace ťažkosti ako sú nevoľnosť či zvracanie. Hlavnými príčinami skazenia medu sú kontaminácia, adulterácia, nesprávne skladovanie a znehodnotenie časom.