MÔŽU DIABETICI KONZUMOVAŤ MED?

Cukrovka (diabetes melitus), patrí medzi civilizačné ochorenia. Je to
choroba nedostatočnej premeny cukrov v organizme. Zdravým ľuďom sa
INZULÍN z pankreasu vylučuje do krvi v primeranom množstve, glukóza
putuje z krvného obehu do buniek efektívne. Hlavnou úlohou tohto hormónu
je regulovanie hladiny cukrov v krvi tzv. GLYKÉMIU. Normálna hodnota
cukru v krvi je do 5,5 mmol/l. Bez inzulínu nie sú bunky schopné cukor
prijať. Inzulín v krvi naviaže na seba cukor a pomocou enzýmu ho
transportuje napríklad do svalovej bunky, kde je premenený na energiu. U
ľudí trpiacich diabetom buď ich telo neprodukuje dostatok inzulínu,
alebo ich bunky nie sú schopné správne inzulín zužitkovať. Výsledkom je,
že v ich obehovom systéme koluje prebytočné množstvo glukózy. Glukóza
je základný zdroj energie využívaný v ľudskom tele. Ľuďom trpiacim na
diabetes 1. typu sa netvorí inzulín, 2. typu zase veľa, ale ten je málo
účinný. Je tu otázka či diabetik môže med konzumovať? Traduje sa, že
diabetici vôbec nesmú včelí med, ale nie je to tak celkom pravda. Všetko
záleží od stupňa ochorenia.
Pri ľahších formách, kde vystačíme s
diétou alebo i malými dávkami ANTIDIABETÍK, môžeme med užívať. Je však
potrebné o toto váhové množstvo brať menej uhlovodanov a užívať med,
ktorý má vysoké percento ovocného cukru. Všeobecne je med potravina,
ktorá okrem sacharidov obsahuje aj mnoho iných prospešných látok. Tiež
obsahuje chróm, ktorý je označovaný ako šetrič inzulínu. Zvyšuje
citlivosť receptorov inzulínu a zlepšuje jeho účinok. Prispieva k
látkovej premene sacharidov a tukov. V roku 1957 bolo zistené, že chróm
spolu s inzulínom, ktorý obsahuje zinok, reguluje metabolizmus cukru v
krvi. Z toho dôvodu môže byť med zaradený do jedálnička diabetikov.
Uprednostňovať by sa mali medy s vyšším obsahom fruktózy, ako je
napríklad AGÁTOVÝ alebo LIPOVÝ. Dokonca aj odborníci na výživu a
endokrinológovia tvrdia, že pri cukrovke typu 2 sa med konzumovať môže v
limitovanom množstve (do 1-3 čajových lyžičiek denne - podľa typu
diabetu, telesnej konštitúcie, charakteru liečby a lability glykemickej
kontroly). Diabetická výživa v určitej miere povoľuje stravu, ktorá
obsahuje cukor (med). Výhodnejšie je ho konzumovať v kombinácii s
potravou bohatou na vlákninu - CELOZRNNÝM CHLEBOM(tiež obsahuje chróm) S
MASLOM. Čím je potravina bohatšia na vlákninu, tým pomalšie stúpa
hladina cukru v krvi. Množstvo medu, ktoré skonzumuje diabetik za deň,
musí byť započítané do celkového objemu prijatých uhľovodíkov na deň, t.
j. ubrať z iných potravín, zdrojov sacharidov. Oproti minulosti sa
dokonca uvoľňuje aj príjem cukrov, ale treba ich započítať do celkového
množstva energie a sacharidov. Pre diabetikov nie je vhodné kombinovať
med s ovocím. Nezabudnite kontrolovať svoj stav pomocou glukometra,
ktorý meria hladinu cukru po konzumácii medu. Dôležité je tiež zistiť si
jeho skutočnú glykemickú odozvu zmeraním glykémie po 30, 60 a 120
minútach po jeho požití. Ak sa koncentrácia glukózy v dôsledku toho
zvýši o 2-3 jednotky, budete musieť med úplne opustiť. . Podľa
švajčiarskej štúdie obsahuje med veľa sacharidov, ale jeho glykemický
index je veľmi nízky, čo znamená, že uvoľňuje glukózu do krvi veľmi
pomaly a tím zabraňuje výkyvom hladiny krvného cukru. Je preto vhodný
pro diabetikov a ľudí, ktorí trpia hypoglykémiou.Horčík obsiahnutý v
mede tiež reguluje hladinu krvného cukru a citlivosť na inzulín, ktoré
sú dôležité pri predchádzaní cukrovky 2. typu.