MED OBSAHUJE PLNO VITAMÍNOV
enzýmov a minerálov. Tí, čo jedia med, sa väčšinou dožívajú vysokého veku. Pri skúmaní dlhovekých osôb, viac ako storočných sa zistilo, že mnohí z nich boli včelári a všetci potvrdili, že jedia med. Vieme, že med nie je samospasiteľný. Ale kto konzumuje med namiesto cukru, už tým robí niečo pre svoje zdravie. Med je určite zdravší ako biely cukor. Je jedným z najstarších prírodných sladidiel, ktoré ľudstvo pozná. Tento skvost odporúča i Biblia. Med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu sacharidov (hroznový a ovocný cukor) sa v ňom nemnožia baktérie a vďaka nízkemu obsahu vody sa v ňom nemôžu uchytiť kvasinky.
Je to aj liečivo. Dobrého pomenej, hovorí sa. Včielka vraj za celý svoj život vyrobí asi tak lyžičku medu. Aby získala kvetový med, musí vynaložiť veľa času a úsilia. Vážme si jej prácu a med vychutnávajme. Najlepší je ten priamo od včelára. Med obsahuje veľa vitamínov B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P karoténu a kyseliny listovej. To všetko sú veľmi dôležité prvky pre ľudské telo. Vitamín C je potrebný na tvorbu obranyschopnosti tela, to znamená imunitu; K - podporuje správnu koaguláciu krvi; kyselina listová - stimuluje rozvoj červených krviniek; B1 - normalizuje nervový systém, B5 - zlepšuje krvný obeh a tak ďalej. Každý prírodný med obsahuje zmes chemických látok z nektáru mnohých liečivých rastlín, ktoré sa v danom mieste vyskytujú. Existuje názor, že denná konzumácia 20 - 50 gramov medu po celý rok významne zlepšuje zloženie krvi a metabolizmus. www.svetmedu.sk