LIPOVÝ MED
LIPOVÝ MED sa právom považuje za jeden z najužitočnejších, pretože obsahuje viac ako štyristo látok, ktoré telo potrebuje. Vďaka svojmu zloženiu sa ľahko vstrebáva, nezaťažuje pankreas. Má baktericídne vlastnosti, vysokú enzymatickú aktivitu a posilňuje imunitný systém. Vedci dokázali, že jeho užitočnosť je založená na prítomnosti veľkého množstva enzýmov, ktoré zmierňujú zápal. Tradičná medicína už dlho používa jeho protizápalový, diaforický a vykašliavací účinok, vďaka ktorému je med z lipy nevyhnutný pri prechladnutí a závažnejších ochoreniach dýchacích orgánov. Pôsobí pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných dutín, priedušiek a pri angíne. Podporuje vykašliavanie a potenie. Ak sú v tele prítomné rôzne typy zápalu, med zabráni symptómom ochorenia alebo zmierni stav. Pri chorobách nosohltanu je užitočné jednoducho držať med v ústach až do úplného rozpustenia. Ak sa pomaly rozpúšťa v ústach, potom prechádza hltanom, vytvára ochrannú vrstvu na sliznici, ktorá chráni pred infekciou a pomáha rýchlejšie zotaviť sa v prípade infekcií. V tomto prípade sa baktericídne látky rýchlo dostanú na miesto infekcie.
Pri konzumácii lipového medu sa musí dodržiavať správna dávka. Pre všetky svoje výhody môže lipový med poškodiť organizmus, ak sa použije nesprávne. Dospelí by nemali jesť viac ako 150 g denne a deti do 30 - 50 g. Jedna čajová lyžička čistého medu sa zvyčajne odporúča pred raňajkami. Používať lipový med by nemali tí ľudia, ktorí trpia cukrovkou 2. typu a v obmedzenom množstve ľudia, ktorí už majú srdcové zlyhanie, kvôli možným vedľajším účinkom.