GAŠTANOVÝ MED

03.06.2021

Gaštanový med je elitná odroda, ktorá je mimoriadne vzácna. Vyrába sa v malom množstve, pretože medonosná rastlina rastie na obmedzenom území a doba kvitnutia je veľmi krátka. Má tak ako iné odrody priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Jeho zdrojom sú dva druhy gaštanov. Jedlý, ušľachtilý gaštan, ktorého plody sa konzumujú ako pochúťka a pagaštan konský, ktorý rastie v uličkách a parkoch mnohých miest. Má nádherné kvetenstvo. Včely zbierajú nektár z kvetov oboch druhov gaštanov, aj z medovice gaštanových listov. Výsledkom zberu je často zmiešaná verzia - je ťažké vysledovať letovú trasu včiel. Med z každého druhu stromu je iný. Dá sa na prvý pohľad od bežného medu odlíšiť podľa farby. Z gaštanu jedlého je med tmavo hnedý so špecifickou chuťou. Má mierne horkastú chuť, ktorá je spôsobená tanínom. Zanecháva orieškovú dochuť, kryštalizuje veľmi pomaly. Z gaštanu konského je med ľahký, takmer bezfarebný a veľmi tekutý. Kryštalizuje veľmi rýchlo. Je jedlý, ale menej hodnotný.

Gaštanový med sa líši od ostatných vysokým obsahom fruktózy. Táto vlastnosť určuje jeho silné baktericídne a antiseptické vlastnosti. Je známy tiež vysokým obsahom železa, vápnika, draslíka, horčíka, jódu a stopových prvkov ako sú: zinok, fluór, mangán a meď. Obsahuje celý komplex vitamínov B, C, E, A, K, PP. Vďaka aminokyselinám a prírodným biogénnym stimulantom je tento prírodný produkt prospešný pre zdravie. Pozitívne ovplyvňuje chudokrvnosť, vyčerpanosť a nechutenstvo. Osviežuje a spôsobuje príliv sily, aktivuje ochranné funkcie tela a zvyšuje imunitu. Pomáha zmierňovať stres, upokojuje, preto sa užíva pred spaním. Ale hlavná vlastnosť gaštanového medu je v liečbe krvných ciev. Používa sa pri liečbe chorôb obehovej sústavy, srdcovo-cievnych chorôb, kŕčových žíl a tromboflebitídy, pretože posilňuje steny kapilár a zlepšuje venózny a arteriálny obeh. Pravidelná konzumácia zabraňuje trombóze. Je užitočný tiež pre ľudí s chorobami gastrointestinálneho traktu, s poruchami trávenia. Vďaka stimulácii odtoku žlče sa používa pri liečbe preťaženia pečene, ovplyvňuje činnosť obličiek a má priaznivý účinok na gastrointestinálny trakt kvôli nízkej kyslosti a ľahkej absorpcii. Táto odroda je vynikajúcim antiseptikom. S jeho pomocou sa hoja rany, dokonca aj u pacientov s diabetes mellitus. Pre takýchto ľudí je užitočná aj jeho konzumácia, pretože viac ako 90% medu po absorpcii ide priamo do krvi, kvôli vysokému obsahu fruktózy.