AKO VZNIKÁ MED
Aby včely získali med, jeden zo základných zdrojov svojej potravy, zbierajú a prepracúvajú nektár z kvetov rastlín, ale tiež medovicu a medovú rosu z listov a ihličia stromov. Nektár je sladkastá tekutina s jemnou arómou, ktorá sa vylučuje bunkami nektária umiestneného pri základoch koruny a kalíšnych lístkov kvetu. Nektár obsahuje vodu (50-90%),glukózu, fruktózu, sacharózu, bielkoviny, aminokyseliny, karotén, vitamíny, éterické oleje, minerálne látky. Medovica je sladká hustá tekutina nachádzajúca sa na povrchu listov a ihličia. Je to výlučok hmyzu, ktorý sa živí rastlinnými šťavami. Medová rosa sú šťavy rastlín vytvárajúce sa na povrchu listov alebo ihličia.Včela lietavka nasáva nektár alebo medovicu pomocou cuciaka do medového vačku. Už tam začína štiepenie sacharózy enzýmom hltanovej žľazy včely - invertázou - na glukózu a fruktózu. Po návrate do úľa lietavka odovzdá obsah vačku včelám prijímateľkám, ktoré pokračujú v spracovávaní doneseného materiálu vo svojom vačku. Nektár je následne viacnásobne premiestňovaný, čím dochádza k jeho premiešavaniu s invertázou a štiepeniu sacharózy. Súčasne sa uskutočňuje čiastočná separácia vody, prípadne čistenie nektáru od toxických látok (ak doň z okolitého prostredia prenikli). V nektári sa prirodzene nachádza i peľ rastlín. Keďže však jeho prebytok nie je v mede žiaduci, nadbytočné zrnká sa presúvajú do včelích čriev. Čistený nektár sa v tele včely navyše obohacuje o enzýmy, organické kyseliny, antimikróbne látky, lipidy, makro- a mikroelementy tvorené vo včelích žľazách. Spracovaný nektár uskladňujú včely prijímateľky do prázdnych voskových buniek. Po ukončení očistného a obohacovacieho procesu, ktorý trvá až do troch týždňov, včely takýto nedozretý med zapečatia voskovými viečkami. K jeho dozretiu dochádza o 3 až 4 týždne. A to je ten správny čas na jeho vytočenie včelárom. (v prípade veľmi dobrej sezóny tak môže včelár urobiť až 3-4 krát).